‘You are what you eat’

Aldus Prof. Lucas van Loon van de universiteit van Maastricht. Eiwit uit de voeding stimuleert namelijk de eiwitsynthese. Van elke maaltijd met 20 gram eiwit, wordt 2 gram eiwit binnen 5 uur omgezet in spiermassa.

Behalve de voeding is beweging natuurlijk belangrijk om spiermassa op te bouwen en te behouden. Voor bedlegerige patiënten is dit vaak een probleem. Nieuwe onderzoeken waarbij neuro-musculaire stimulatie wordt gebruikt bij comapatiënten laten positieve resultaten zien. Indien de eiwitinname voldoende is, treedt er zelfs helemaal geen verlies van spiermassa op! Mooie ontwikkelingen, die hopelijk op korte termijn toegepast kunnen worden in klinische setting.

Een andere highlight van vandaag is de lezing ‘Nutrition support in cancer patients’, waarbij de laatste ontwikkelingen op het gebied van voeding bij kanker aan bod komen. Zowel de essentiële aminozuren als essentiële vetzuren kunnen een gunstig effect hebben op respectievelijk spieropbouw en beperken van spierafbraak. Er is echter nog veel meer onderzoek nodig voordat deze resultaten toegepast kunnen worden. De aanbevelingen voor vervolgonderzoek zijn: methodologisch betere studies opzetten, specifieke voedingsstoffen onderzoeken en definiëren welke groepen voordeel hebben van interventies.