Trots op Nederlandse diëtisten, met internationaal bereik!

By 12 september 2017 Espen 2017

IMG-20170912-WA0001 IMG-20170912-WA0002 IMG-20170911-WA0031

Nog niet helemaal wakker, starten ik en mijn collega in de Missisissippi-zaal met de boeiende scientific session: Microbiome beyond the gut.

Elie Metchnikoff won de Nobel Prijs in 1908 door te ontdekken dat het gebruik van yoghurt met verschillende soorten bacteriën de gezondheid verbeterde. De afgelopen jaren zijn er verschillende onderzoeken geweest met het microbioom in de hoofdrol. Door het eten van voedsel kan het microbioom in het darmstelsel positief beïnvloed worden. Opvallend was dat in alle drie de presentaties de rol van de korte ketenvetzuren erg belangrijk bleek.  Meer onderzoek rondom probiotica, antibiotica, prebiotica, beperkte diëten en zelfs fecale transplantaties gaan volgen, maar de slogan: “Let food (for your microbes) be thy medicine” blijft een belangrijke voor de toekomst.

Na een heerlijke cappuccino met een stroopwafeltje gaan we verder. Door naar de King Willem Alexander-zaal waar wij aandachtig en met herkenning luisteren naar de presentatie van Jens Kondrup. Elke diëtist is zich ervan bewust dat ondervoeding een groot probleem is in de gezondheidszorg. Dan vraag je je af waarom het nog zoveel voorkomt. De oproep van Kondrup is dat de diëtist achter het bureau vandaan moet komen en moet vechten aan het bed van de patient voor een volwaardig voedingsbeleid voor de ondervoede patiënt. En zo is het maar net!

Dan, door naar de Nutritional Assesment Street. Prachtige apparatuur staan hier op een rij. Apparatuur om het effect van je behandeling te evalueren en te registreren. Dit is de eerste keer ooit dat er een NA-street op ESPEN wordt georganiseerd maar het Nutritional Assessment Platform (binnenkort met eigen website www.nutritionalassessment.nl) mag trots zijn op de grote belangstelling!! Volgend jaar wellicht naar Madrid?!

Opmerkelijk was dat in verschillende presentaties de energiebehoefte van de patiënt berekend werd met 30-35 Kcal/kg lichaamsgewicht. Een methode die jarenlang gebruikt is in het UMCG, maar waar de dietetiek na het verschijnen van het Zakboek Dietetiek afscheid van heeft genomen. Nu het zakboek is vertaald in het Engels door Nicolette, Hinke en Rebecca Stratton, zijn wij benieuwd of we volgend jaar op ESPEN een verandering hierin gaan zien.

De dag is afgesloten met een workshop action painting georganiseerd door Sorgente. Wat was het gezellig en we hebben heerlijk gegeten. Diëtisten blijken zowel creatief te kunnen zijn met verf, maar ook met kreeft! Bedankt Sorgente!

Een top dag, dag 3 van Espen, met daarin de Nederlandse diëtist met internationaal bereik.

Dorienke Gort – van Dijk, UMCG
ESPEN, 11 september 2017