De eiwitsynthese bij optimaal gevoede ernstig ziekte patiënten wordt niet gestimuleerd door glutaminesuppletie. Dit blijkt uit het onderzoek Nutrition and amino acid metabolism in critically ill patients van diëtist onderzoeker Mechteld Vermeulen.

Vermeulen onderzocht of enteraal suppleren van glutamine bij optimaal gevoede ernstig zieke patiënten, resulteert in optimale aminozuurspiegels. Daarnaast werd gekeken naar het verschil in glutamineomzetting ten opzichte van niet ernstig ziekte patiënten.

Uit het onderzoek blijkt dat het enteraal toedienen van glutamine kan leiden tot citrulline- en arginineproductie bij niet zieke chirurgische patiënten, maar geen invloed heeft op de aminozuurspiegels van optimaal gevoede ernstig zieke patiënten. De vraag die we ons moeten stellen volgens Vermeulen: “Is er bewijs dat het voorschrijven van een specifiek voedingssupplement een toegevoegde waarde heeft voor uw patiënt?”

Mechteld Vermeulen is op 3 februari gepromoveerd in het VUmc op voorgenoemd onderzoek. Vermeulen won in 2009 en 2010 de Norman Yosimura Award voor de beste research aanvraag binnen ASPEN. Daarnaast kreeg ze in 2009 de NESPEN award voor de beste abstract.

Beademing IC