Naar aanleiding van de LEAP studie heeft de Amerikaanse gezondheidsraad, the National Institute of Health (NIH), in januari jongsleden een nieuwe richtlijn uitgebracht om pinda-allergieën te voorkomen. De boodschap is; begin zo vroeg mogelijk met pindaconsumptie. Het NIH adviseert de ouders hun kindje drie keer per week pinda’s te geven, zodra ze vast voedsel kunnen eten.

In de Sorgente nieuwsbrief van oktober 2016 heeft u kunnen lezen dat uit de LEAP studie aanwijzingen zijn gekomen dat kinderen die al op jonge leeftijd pinda’s eten, later minder risico lopen om een voedselallergie te ontwikkelen. Volgens de studie is de introductie van pindaproducten in de voeding van zuigelingen veilig en kan vroege introductie leiden tot 81 procent verlaging van de ontwikkeling van een pinda-allergie.

Nederlandse richtlijnen
De Sectie Kinderallergologie (SKA) formuleert een advies waaruit een herziening van de JGZ-Richtlijn Voeding en Eetgedrag kan voortkomen. Een werkgroep van diëtisten en kinderarts-/allergologen is samengesteld om opklimschema’s en receptuur voor voedselprovocatietesten alsmede opklimschema’s voor vroege introductie te standaardiseren. Deze zullen halverwege 2017 toegevoegd worden aan de NVK Richtlijn Voedselallergie/Voedselprovocatie bij kinderen en volwassenen. (Bron: Nieuws over kindervoeding)

kind allergie