Flesvoeding, die doorgaans gemaakt is op basis van koemelk, stimuleert de groei van nuttige bacteriën in de darmen minder goed dan moedermelk. Onderzoekers hebben ontdekt hoe het prebioticum galacto-oligosachariden (GOS) ervoor zorgt dat flesvoeding de micro-organismen in de darmen net zo stimuleren als moedermelk.

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben ontdekt dat GOS dezelfde functie in de darmen heeft als humane melk oligosachariden (HMO), namelijk activatie van het mucine* netwerk in de darmen. ’Het lijkt er dus op dat de activatie van het mucine netwerk cruciaal is voor het positieve effect op de micro-organismen in de darm’ zegt Lammerts van Bueren.

Dankzij deze vinding is het mogelijk om prebiotica in te zetten om de voedingswaarde van flesvoeding te vergroten.  ‘Wij denken dat zowel HMO als GOS dit mucine netwerk activeren en zo bacteriën helpen te groeien, omdat ze dan het mucine uit darmslijm kunnen gebruiken als voeding.’ De activatie van het mucine netwerk door darmslijm zelf verloopt traag, via deze prebiotica gaat dat veel sneller. ‘Op zo’n manier krijgen bacteriën heel snel het vermogen om zich met mucine te voeden.’

De RUG-onderzoekers hebben achterhaald welke specifieke GOS moleculen verantwoordelijk zijn voor het activeren van het mucine netwerk en hebben patent aangevraagd op dit mengsel en het gebruik hiervan.

HMO is duur en lastig te produceren, waardoor een goedkoper type koolhydraat met een vergelijkbaar effect aantrekkelijker is om toe te voegen aan flesvoeding. Verschillende producenten van flessenmelk hebben aangegeven belangstelling te hebben voor het werk van Lammerts van Bueren en haar collega’s van de onderzoeksgroep Microbiologie van de RUG.

*Mucinen zijn slijmspecifieke glycoproteïnen die zich bevinden in de mucuslaag. De mucuslaag bestaat voor ongeveer 95% uit water en 5% uit mucinen.

Bronnen;
– Nature, Prebiotic galactooligosaccharides activate mucin and pectic galactan utilization pathways in the human gut symbiont Bacteroides thetaiotaomicron
– RUG, Hoe flesvoeding op moedermelk gaat lijken dankzij koolhydraten
– NTVG, De rol van mucinen in inflammatoire darmziekten

baby flesvoeding