Het ESPEN congres; een groot avontuur!

Na een heerlijke nacht in een fantastische bed denk ik terug aan gisteravond; diner in de toren met een fijn gezelschap. Wat een avontuur, deelname aan het ESPEN congres! Na een fruitig ontbijt ga ik met mijn collega’s op pad. Slenteren door het mooie Kopenhagen onderweg een kop koffie in de zon. Daarna met de metro richting Bella Congres.

De tweede dag start met de posterpresentaties. De hal hangt vol met posters over verschillende interessante onderwerpen. Veel deelname uit Nederland. Trots op mijn collega’s Bertine, Hester en Dorienke uit het UMCG die een bijdrage hebben geleverd aan de posters van Harriët Jager-Wittenaar.

In de stands waren vele nieuwe ontwikkelingen te zien. Zo is het mogelijk om te voorkomen dat er sondes sneuvelen, door na het plaatsen van een sonde, deze via een magnetische verbinding te verzekeren. Een sieraad achter je neusschot met een functie?!  Na verschillende spelletjes en informatiefilmpjes via een 3D-bril stort ik mij op de diëtistische begeleiding via de App. Wordt dit nu onze toekomst? Onze IBD-collega uit Denemarken is gestart met App-begeleiding en onderzoek. Bij alarmerende klachten kan er in een vroeg stadium worden ingegrepen. De data uit de App zijn altijd beschikbaar waardoor de behandelaar er direct op in kan spelen. Na een interessante sessie over de intestinal failure maak ik mij op voor het satelliet symposium van Nutricia Advanced Medical Nutrition, de afsluitende sessie van dag 2. Op naar dag 3!