Dag van de diëtist

Allereerst wil ik al mijn collega’s feliciteren met de dag van de diëtist! Voor mij is het fantastisch om deze dag door te kunnen brengen op het ESPEN congres.

Samen met mijn collega kom ik ’s morgens vroeg aan bij het Bella Center. We starten met een lezing over Body Compostion en Nutritional Risk van onze collega’s uit het VU Medisch Centrum.
Vervolgens praat Inge Dekker ons bij over haar vakgebied. Om de voedingstoestand van een patiënt te bepalen is het belangrijk om niet alleen te kijken naar het gewicht en de body mass index, maar ook de hoeveelheid vet- en spiermassa in kaart te brengen. Om de lichaamssamenstelling te bepalen kan gebruik gemaakt worden van CT scans die voor diagnostische doeleinden gemaakt zijn. Echter de abdominale CT scans zijn lang niet altijd beschikbaar in tegenstelling tot de diagnostische thoracale CT scans. Inge toonde in een studie aan dat de thoracale CT sterk correleert aan de abdominale CT scan waardoor deze ook toepasbaar is.

Na een hele serie van interessante sprekers gaan wij door naar de posterpresentatie van onze collega’s Saskia en Hermien van het Technisch Voedingsteam darmfalencentrum UMCG. Zij geven alle belangstellenden tekst en uitleg over de afhankelijkheid van parenterale voeding na dunnedarmtransplantatie.

Na een lekkere lunch vertrek ik met mijn collega naar het centrum van Kopenhagen. We trakteren ons op een middagje shoppen. Het is tenslotte dag van de diëtist!