Blog 1 Nederland is een voorbeeld voor postoperatief voedingsbeleid wereldwijd!

Heel vroeg vanmorgen werd ik thuis in Friesland opgehaald door 3 collega’s uit Groningen om samen met de auto naar Schiphol af te reizen. Met een lekkere cappuccino in de hand gaan we op weg. Ondanks de vele wegopbrekingen en het zoeken naar een parkeerplekje op het vliegveld lukt het ons om op tijd in vertrekhal 2 te arriveren. Er volgt een kennismaking met de groep  waarmee we samen naar Espen afreizen

In het vliegtuig kreeg ik als heerlijk verantwoord tussendoortje; chocoladecake. Gelijk moest ik denken aan een recentelijk onderzoek waarbij is aangetoond dat een stukje taart, donut of koekje als ontbijt nog niet eens zo onverantwoord is. Want wat blijkt, mensen die dagelijks hun ontbijt afsluiten met chocolade cake minder ‘gravings’ hebben gedurende de dag, dan degene met een klein ontbijt van 300 kcal.

Door de heerlijke lunch in ons prachtige hotel hebben we helaas de eerste sessie over de diversiteit bij obesitas gemist. Nu blijf ik in het ongewisse of de ondervoede obese patiënt ook baat zou hebben gehad bij een heerlijk stukje chocoladecake bij het ontbijt.

De sessie die ik wel kon bijwonen ging over pre-operatief voeden. Hier werd de prominente rol van de diëtist benadrukt door diverse sprekers. De dietistische begeleiding pre,- per,- en post operatief geeft een afname van de infecties, complicaties en ligduur.

De spreker benoemde dat men wereldwijd een voorbeeld kan nemen aan de Nederlandse aanpak van begeleiding van postoperatieve slokdarmcarcinoompatienten. Er werd gerefereerd naar het onderzoek van Gerdien Ligthart – Melis. Een mooie opsteker voor Nederlands voedingsonderzoek!