Energiebehoefte op de IC wordt vaak overschat

Na een warm welkom in het moderne Bella Centre in Kopenhagen, begint het congres voor mij met een interessante lezing met als thema ‘Inflammation and metabolism.Beweging staat bij alledrie de sprekers centraal, zo wordt een beschermend effect van beweging op het ontstaan van kanker genoemd door prof. Bente Klarlund Petersen.

Ook prof. Sree Nair ziet in zijn studies een positief effect van beweging, specifiek high intensity training (HIIT) zou zowel bij jongeren als bij ouderen mitochondriele schade ongedaan kunnen maken. Deze vorm van training geeft een beter resultaat dan krachttraining en gecombineerde kracht- en cardiotraining.Dit kan mogelijk toegepast worden in de begeleiding van mensen met overgewicht, want zoals prof. Philip Calder aangeeft: ‘Obesity is a state of chronic low grade inflammation’. Een aanpassing in de voeding alleen is niet voldoende om dit te doorbreken.

Het tweede deel van de middag komen de ontwikkelingen omtrent voeding op de intensive care aan bod. De laatste jaren wordt er minder parenterale voeding gegeven op de IC en wordt vaker gestart met vroeg enteraal voeden. Aandachtspunt hierbij is de energiebehoefte, deze wordt vaak toch overschat.  Overvoeden is niet wenselijk, omdat dit een hogere mortaliteit tot gevolg heeft. Advies is om niet naar lichaamsgewicht te kijken, maar naar lichaamssamenstelling. De juiste (en praktisch haalbare) techniek hiervoor staat nog ter discussie. Kortom, werk aan de winkel! Ik zie een mooie kans voor vervolgonderzoek..