Astronautenvoeding zinnig voor de patiënt?

By 10 september 2017 Espen 2017

WhatsApp Image 2017-09-10 at 12.30.05 (1) WhatsApp Image 2017-09-10 at 12.30.05 WhatsApp Image 2017-09-10 at 12.30.06

Ik deel graag mijn indrukken van dag 1 van het 39e ESPEN congres. De derde keer dat dit in Nederland wordt georganiseerd. Het gevoel dat na deze dag overheerst is TROTS! Trots op ons kleine landje dat zich op innovatief gebied zo op de kaart zet met klinische voeding.André Kuipers houdt een inspirerend verhaal tijdens de openingssessie. Leuk gevonden de link met astronautenvoeding! Want wie schrijft dit nog voor aan zijn patiënt? Drinkvoeding is toch echt iets anders.

De eerste dag ging van start met het satellite symposium van Abbott Nutrition. Hier kwamen de volgende onderwerpen aan bod;

  • Kostenbesparing: interventie van dieetbehandeling in een vroeg stadium op spierverlies bij kankerpatiënten.
  • Low lean bodymass is een risico bij chemotherapie indien dit niet goed ingeschat wordt. Dit leidt tot hogere ziekenhuiskosten.
  • HMB studie: vergelijking tussen hoge eiwitinname i.c.m. HMB vs geen hoge eiwitinname in controle groep waardoor effect niet toegeschreven kan worden aan een van beide.

Uit de lezing ‘Improving outcomes for cancer patients’ kwam naar voren dat het verhogen van de intake bij oncologische patiënten een groot lange termijn effect heeft. Het belang hiervan is bekend maar er zijn meer studies nodig om er een richtlijn van te maken.

Uit de lezing ‘Using the gut in acute care patients’ kwam naar voren dat post operatieve ileus een groot probleem is. Vagal nerve stimulation helpt ter preventie. Kauwgom kauwen, koffie drinken en hoge vetinname met behulp van sondevoeding voor en na operatie helpen hierbij.

In voorgenoemde lezing kwam ook de CORTRAK sonde aan bod. Deze wordt veel gebruikt in het Gelre ziekenhuis, is erg patiëntvriendelijk en kan veelal binnen het uur na aanvraag geplaatst worden. Bij dislocatie hoeft de sonde niet verwijderd te worden maar kan deze eenvoudig weer op de juiste plek gebracht worden. Door de CORTRAK is men gaan inzien dat een ‘ileus’ heel vaak een gastroparese is. Door deze ontwikkeling is het TPV gebruik sterk verminderd. De Nasal bridle is een patiëntvriendelijke manier om de sonde te fixeren. Is dit de toekomst? Bekijk de methode zelf in de vlog van Sorgente op ESPEN 2016.

Stephanie van Binsbergen, Noordwest Ziekenhuisgroep
ESPEN, 9 september 2017